Felicia Elfqvist

Tankebubblan..
Hej Hej från en lite friskare Felicia! ;) Ber om ursäkt för att veckans inlägg har varit som dom varit, lite halvdanna.. MEN, nu är jaf friskare och har mer på hjärtat! 
 
Vad har ni gjort i helgen? Ni har säkert haft roligare än jag iallafall, för jag har legat i en säng och försökt blivit frisk, VÄLDIGT segt kan jag ju säga. Allt det här sängliggandet och faktiskt kunna tänka för att man för en gångs skull har tid att tänka har fått mina tankar in på framtiden, för jag undrar verkligen hur min framtid kommer se ut.
 
Kommer jag bo i det godisslottet som jag alltid drömde om när jag var liten, kommer jag hamna i kassan på nått snabbköp någonstans (är inget fel med det), har jag en framtid, kommer jag ha drömjobbet? Det är så otroligt många frågar man vill ha svar på, som det inte går att få svar på. Har hamnat i en riktig tankebubbla. Kanske låter som nått en 16 åring int behöver tänka på, vi ska ba gå gymnasium och typ mogna för att senare i livet ska kunna stå på våra egna ben. Jag gillar att ha kontroll på situationer och jag gillar att göra saker på mitt sätt. Som med mitt liv, tar andra ansvar åt mig, som jag egentligen kunde tagit själv så känner jag att jag inte har helt kontroll på saker och ting, vilket gör att jag istället för att gå å tänka på det jag har ansvar över (Det jag har kontroll över) , går runt å tänker på det som jag inte har ansvar över, för då känns det som jag inte har kontroll. Jag är väldigt så här, "Det är mitt liv, mina val och mina konsekvenser" , låter kanske väldigt typiskt för en tonåring. Vissa vuxna säger att vi har "dålig attityd" för att vi är som vi är, men många gånger vill vi nog bara ha kontroll över allt. Säger inte att alla tonåringar är mogna nog för det, säger inte att jag är nog mogen för det. Men, som sagt det är ju våra konsevkenser. Men, känner mig rätt så LOST om jag ska vara ärlig. 
 
Det här inlägget kommer vara en liten blanding av olika tankar jag haft den här veckan, vissa saker har även vart i mitt huvud flera år. Vill ni ha en mer detaljerat inlägg om sakerna var för sig så kommentera gärna, dela vad ni tycker och era tankar. 
 
En annan sak som cirkulerar i mitt huvud är det här med självkänsla, självbild och självförtroende. Kan du skillnaden på självkänsla och självförtroende? Det tog lite tid för mig att verkligen lära mig skillnaden. För att förklara lätt så kan man säga att självförtroende handlar om det och prestera, t.ex. i skolan, med hobbys, socialt och likande saker. Jag kan ju säga att jag tycker det är jätte jobbigt att lägga upp en video på instagram av att jag sjunger, vill bara ta bort den när som helst. Det kan göra att folk tänker att, "Ja, men den här tjejen har bra självförtroende", men nejdu... Anmälde mig nyss till en talangjakt som finns här i Mora, det är auditiondag och jag bara klarar inte av det, kände bara att "Nej, jag är inte bra nog." SÅ, det vart inte någonting med det där. 
Självkänsla handlar om den egna personen, den bilden man har av sig själv. Så oavsätt om jag får A på ett prov (presterar) så betyder inte det att man tycker om sig själv, att man är nöjd med sig själv. Min självbild är väldigt nerbruten, och har varit det rätt länge. Många tänker säkert att sånt här hör till det att vara tonåting och att växa upp.. för vissa är det kanske så, men för mig så har det liksom nästan alltid varit så. Även fast dom runt omkring mig inte sett/ser det, så är det. Jag kan få en komplimang, och kan säga tack med ett leende på läpparna, men du vet inte tankarna som kommer upp i mina tankar då.. Klarar inte av att få komplimanger, och har typ aldrig gjort det. Det är alltid någonting som kan bli bättre, oavsätt vad det är, om någon säger "Wow du är jätte duktig på att sjunga och spela piano" tänker jag att nej, kunde gjort så mycket bättre, jag är aldrig bra nog. Säger någon "Åh vad fina du är idag" eller "vilka fina ögon du har" , nej allt kunde varit mycket finare. Tittar jag mig i spegeln så fokuserar jag bara på det jag tycker är fel, det som inte är bra nog. Men eftersom att min självkänsla har ruttnat bort och nästan inprincip inte excisterar så är det mycket som är fel, som inte är bra nog. 
 
Det är lätt att sätta på en mask, lätt att få folk att tro att man har bra självkänska och bra självförtroende. Det är lätt att ta en selfie, skriva "Omg soooo good looking today! #feelingmyself #nofilter " och sen posta det på instagram, sen sitter vi och väntar på uppmärksamheten, gillningar och kommentarer. Folk får ju såklart en bild av att man tycker om sig själv, att man tycker man är bra nog. Som sagt #nofilter var det ja.. eller? Jag skulle faktiskt vilja säga att , det är faktiskt ett filter och nu pratar inte jag om hundfiltret på snapchat, utan pratar om filtret man sätter på sig själv, både online och offline. Någonting jag kommer tillbaka till. 
 
Jag hade en tuff period med ångest, panik och deppresion under årkurserna 6-9. Började på mellanstadiet och så gott som slutade på högstadiet.  Någonting som jag tillslut fick lov att jobba med för resulterade inte i så bra saker. Gick på BUP, Barn- och ungdomspsykiatri i Oslo. Hon som jag gick till hette Heidi. Hon var väldigt bra i början, men tillslut kändes hon bara oförstående, precis som alla andra... För det jag ville var bara att allt skulle bli bra, att jag skulle slippa gå å va orolig, sluta ha ångest, sluta få panikångestanfall.. Var nästan i skolan på hela första terminen i 9:an, för klarade inte av det. Vaknade varje morgon, och kände bara att det oavsätt var hopplöst, samtidigt var jag rädd, för vad skulle dom andra tänka om mig när jag inte kom till skolan. Dom gångerna jag väl gick till skolan, så slutade det ofta med att skolkade någon lektion hit och någon lektion dit, för klarade bara inte av det. Slutade också ofta med att jag bara gick hem och bröt ihop sekunden jag kom in genom dörren. Har alltid varit bra på att dölja hur jag känner och sånt, liksom sätta på en mask. Men, under den här tiden så blev jag EXPERT! Det var inte bara en papperspåse med ett ritat leende på längre, för den kunde man ju faktiskt riva sönder och genomskåda. Det är faktiskt svårt att förklara. Var som en permanent mask, som satt fast med världens bästa lim, en mask av sten som inte kunde gå sönder. Jag ville inte ens visa för min egen mamma hur jag mådde. Därför jag inte bröt ihop när hon var hemma, utan när huset var tomt, för då behövde ingen se. Det här filtret man hade skapat, det var ju världens bästa grej! Fast, var det egentligen det? Var ända gång jag fick en panikångestattack så tänkte jag att "Jag förtjänar ju det här" , så tillslut grät jag inte ens, helt känslolös fast på sammagång så full av tankar att mitt huvud inte klarade av det. Jag förstod inte där och då hur mycket jag tryckte ner mig själv, nu när jag tittar tillbaka så känns det som jag mobbade mig själv, grov mobbing. Ville inte titta mig själv spegeln, ville inte att andra skulle se mig, ville ingenting för allt kändes så j*vla hopplöst. Och jag hade för ofta fått höra "men Felicia, det kommer ju att bli bättre".  Det är obeskrivligt, men vet att det är många där ute som haft det likadant, ni vet hur det känns och ni vet även hur svårt det är att förklara. 
 
Nu idag mår jag mycket bättre!!! Men, jag märker ju ibland att den här perioden verkligen skadat mig, på olika sätt. Hade jag tagit tag i det här tidigare, eller min mamma tog tag i det här för det var hon som prata med bup. Där och då hatade jag henne!!! Jag ville inte prata om det, kändes onödigt. Men, idag är jag mer tacksam över det. För ska jag vara ärlig så var det någon period mitt i allt det där som det kändes som att livet bara var helt onödigt och att det skulle vara bättre för alla om jag vara inte fanns. Musiken hjälpte mig ganska mycket, men inte nog. Undrar hur jag hade varit idag om ingen hade tagit tag i det där. Finns det någonting som jag kunde fått sagt till mitt gamla jag, är faktiskt att det kommer bli bättre och gå ut och prata med mamma för hon finns där för att hjälpa till! 
 
En del av min lilla story. 
 
Kram! <3